Vinyes amb vistes de la ciutat

Vinyes amb vistes de la ciutat

La tradició que no vol morir

Molta gent no ho sap, però la viticultura és viva molt a prop de Barcelona. La gent pensa que ciutats com Badalona o Santa Coloma de Gramenet són 100% urbans, però de fet també tenen muntanya i, cada vegada més, vinyes.

A Badalona, ja hi ha un productor de vi, Josep Coll, de Can Coll, que fa un rosat amb les varietats de raïm merlot i pansa blanca i un blanc amb pansa blanca, tots dos amb el nom d’Orígens. Ha aconseguit que Badalona formi part de la denominació d’origen Alella i és molt actiu promocionant l’enoturisme, per exemple.

Però això no és tot. Fa unes setmanes es va començar a plantar (o, més ben dit, replantar) vinyes al voltant del monestir de Sant Jeroni, un monument emblemàtic de Badalona però no gaire visitat ja que es troba a la muntanya, lluny del centre de la ciutat.

Un grup liderat per la cooperativa La Sargantana està plantant 1,25 hectàrees de malvasia, que se sap és una de les varietats cultivades pels monjos de Sant Jeroni a l’edat mitjana, quan, segons la llegenda, Cristòbal Colón hi va anar per donar les notícies del seu descobriment del continent americà als reis catòlics.

El retorn de les vinyes a Badalona no hauria d’estranyar a ningú ja que eren la fortuna del predecessor de la ciutat moderna, l’assentiment romà de Baetulo. Fa poc, es va trobar les restes de unes plantacions de vinyes dintre de les muralles de la ciutat antiga, i ja se sap que es venia molta quantitat de vins d’aquesta zona per aprovisionar l’exercit romà. Una fàbrica d’àmfores per exportar el vi també han trobat els arqueòlegs, més testimonis d’una industria que remunta més de 2.000 anys a la ciutat.

Varietats

A mi, com a Badaloní d’adopció, sempre m’ha interessat el passat romà de la meva ciutat i m’encanta l’idea que s’hi torni a produir vi. Però no és l’única ciutat de la zona amb una tradició de viticultura.

Els romans també tenia les seves vinyes a la ciutat veïna de Santa Coloma de Gramenet, però aquí sembla encara menys probable que al nostra època podria tenir producció de vi. És una ciutat molt poblada i multicultural, amb gent de cinc continents que hi viu i una barreja molt interessant de cultures i gastronomies. Però vi? Doncs, sí, al futur. De moment la plantació experimental encara necessita temps per produir raïm de qualitat per poder-ho fer.

Aquí s’han plantat quatre varietats – Garrut (conegut també com a Monastrell o Mourvèdre), Garnatxa, Picapoll i Pansa Blanca – en terrenys de varies nivells i diferents característiques. Perquè aquest és una plantació per ser estudiat per investigadors de la viticultura.  Però també es farà vins, i, amb sommelier Paco Cordera al capdavant, han de ser bons.

Fa 15 anys cap d’aquests projectes existia i semblava poc probable que la vinya podria tornar. Però la tradició del vi és massa ben arrelada en aquestes terres per morir tan fàcilment.

Submit Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *